V Hanušovciach stavajú zážitkový archeopark, otvoria ho v septembri

25.06.2014 Vranov nad Topľou

Hanušovce nad Topľou 25. júna (TASR) – Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou stavia neďaleko hlavnej budovy archeoskanzen. Práce už pokročili natoľko, že v septembri by ho chceli otvoriť. Pôjde o päť objektov z piatich období praveku a včasného stredoveku, hrubé stavby niektorých z nich už stoja.

"Najdôležitejšia aktivita je až v septembri a súvisí s archeoparkom. Je to také promočné podujatie, archeofestival, v rámci ktorého oživíme archeopark živými vystúpeniami. Budú tam aj remeslá. V podstate od paleolitu, cez neolit, dobu bronzovú, mladšiu dobu železnú až po slovenské obdobie, prejdeme celým naším pravekom a včasným stredovekom," povedala riaditeľka Vlastivedného múzea v Hanušovciach nad Topľou Mária Kotorová.

Podľa nej ide o prvý takýto objekt na východnom Slovensku, podobný je len na Liptove a nie je hneď vedľa budovy kaštieľa, ako je to v tomto prípade. Prostriedky na výstavbu archeoskanzenu získali z eurofondov na základe projektu poľsko-slovenskej spolupráce. Na stavbu pôjde 260.000 eur.

Výstavba archeoparku v Hanušovciach

Objekty budú vybavené vnútorným zariadením, ktoré by malo imitovať život v daných obdobiach. Rovnako aj pôdorysy stavieb sú navrhnuté podľa nálezov z týchto období na východnom Slovensku. V príbytkoch budú aj imitácie dobových predmetov, kostýmov a v každom dokonca aj tri postavy – muža, ženy a dieťaťa. Kostýmy budú šité ručne napríklad črievkom a rôznymi starými technikami, látky budú tkané rovnako ručne, prevažovať však budú kožušiny. Návštevník tohto priestoru si bude môcť podobné kostýmy aj sám vypožičať a obliecť.

Dokončiť by to mali koncom septembra, tesne pred slávnostným otvorením, ktoré je spolu s archeofestivalom naplánované na 27. septembra.

Počas leta plánuje Vlastivedné múzeum predĺžiť otváracie hodiny. Zatiaľ čo doteraz bolo otvorené do 15.30 h, počas letných mesiacov to bude do 18.00 h.
 

Vyberte región